Покупець має про це знати: Чому варто зменшити споживання продуктів із рослинними жирами

Рослинні жири у харчових продуктах — користь чи шкода.

Попри стійкі стереотипи, рослинні олії, що застосовуються в харчовій промисловості як замінники молочного жиру — це далеко не завжди небезпечно, інформує Ukr.Media.

Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає, що продукти із замінником молочного жиру безпечні, а у деяких випадках навіть корисніші та безпечніші за натуральні молочні продукти, але тільки якщо це не частково гідрогенізовані олії. Частково гідрогенізовані олії містять велику кількість трансжирів, надмірне споживання яких ВООЗ вважає одним із ризиків розвитку серцево-судинних захворювань та передчасної смерті.

Гідрогенізовані жири — це особливий тип штучних жирів, що створюються за допомогою спеціальних процесів обробки харчових продуктів. Рослинні олії у звичайних умовах рідкі, що не завжди зручно у промисловому масштабі. Тому їх модифікують, перетворюючи на тверді жири. Корисні для здоров'я ненасичені жирні кислоти в олії перетворюються на насичені. Це відбувається шляхом нагрівання під високим тиском та обробкою воднем. В результаті з олії отримують маргарин або так звані трансжири. Такі трансжирні кислоти утворюються, коли молекула водню посідає у молекулі жиру. Виходить масло з підвищеною стабільністю, яке має великий термін придатності. Але організм не може засвоювати такі тугоплавкі жири.

У промисловості замість звичайної часто використовується гідрогенізована олія. Адже вона набагато дешевша і довше не псується. Тому продукти на її основі можуть зберігатися довше. Крім того, такі жири часто використовують для смаження їжі в ресторанах та об'єктах швидкого харчування. Адже вони менше пригорають, тому на одній порції жиру можна посмажити більше продуктів.

Маргарин — продукт із кремовою текстурою та вершковим смаком отримують з рослинних жирів, який часто містить гідрогенізовані жири.

Морозиво — промислове морозиво, зазвичай, містить дуже велику кількість трансжирів.

Промислова випічка — така як печиво, крекери, палички, сухарі, снеки, чипси тощо. Всі вони містять гідрогенізовані жири, тому що останні суттєво збільшують термін зберігання продукту.

Фаст-фуд – існує ризик того, що при їх приготуванні використовуються гідрогенізовані олії. Крім того, у цих продуктах є велика кількість глутамату — речовина, яка посилює смак їжі.

Шоколад — натуральний шоколад не містить трансжирів і корисний. Але шоколадні сурогати можуть містити гідрогенізовані рослинні жири.

Дуже м'яке вершкове масло виходить, коли його насичені жирні кислоти за допомогою водню були перетворені на трансжири. Споживач вважає, що їсть корисне масло, але насправді отримує шкідливі для здоров'я гідрогенізовані олії. Тільки останнім часом на упаковках з таким продуктом стали писати, що це спред, а не масло. Популярність цього продукту пояснюється його дешевизною, а велика кількість смако-ароматичних добавок робить його смачним.

Соуси, майонез та кетчупи часто містять такі жири, їх можна зустріти навіть у деяких молочних продуктах та готових кашах.

При частому вживанні великої кількості цих жирів в організмі відбуваються такі зміни:

Підвищення рівня холестерину

Найбільший ризик нашого здоров'я у тому, що гідрогенізовані жири підвищують рівень холестерину у крові. Зокрема, збільшують виробництво холестерину Ліпопротеїнів низької щільності та зменшують рівень холестерину Ліпопротеїнів високої щільності. Підвищують рівень глюкози у крові та призводять до розвитку гіпертонії.

Канцерогенні ефекти гідрогенізованих жирів

Ще один шкідливий ефект гідрогенізованих жирів виникає з впливу на імунну систему, яка послаблюється, а отже організм стає схильним до інфекційних захворювань.

Ризики для печінки

Споживання продуктів, що містять гідрогенізовані жири шкідливо впливає на печінку. Це збільшує ризик ожиріння печінки та жирової дистрофії печінки. Якщо не лікувати цю патологію, вона може призвести до серйозніших проблем, таких як цироз печінки.

Ожиріння від гідрогенізованих жирів

Як і всі жири, гідрогенізовані жири підвищують ризик ожиріння. Продукти, багаті на гідрогенізовані жири, також характеризуються великим вмістом калорій.

Вплив жирів на серце

Гідрогенізовані жири можуть спричинити запальний процес артерій. В результаті артерії втрачають еластичність і здатність до розширення, що є важливим фактором ризику розвитку інфаркту.

Не варто панічно боятися продуктів, які містять замінники. Олії високої якості, і які виготовлені без порушень допустимих норм, не завдадуть шкоди організму. Тому рекомендується уважно вивчати склад продуктів перед покупкою.

Джерело