Кому не рекомендується вживати часник у їжу?
Будь-яка господиня знає про роль часнику в приготуванні страв. Однак крім смакових якостей цей продукт вважається вкрай корисним для здоров'я, оскільки містить велику кількість корисних речовин. Про те, які саме проблеми зі здоров'ям допоможе вирішити часник, а також кому його не можна вживати, поговоримо в цій статті, інформує Ukr.Media.
Користь часнику
Нормалізація травлення
Завдяки часнику відбувається активація виробництва ферментів, які відіграють ключову роль у процесі травлення. Крім того сік цього продукту запобігає розвитку кишкової інфекції, процесів гниття, а також блокує різні отрути.
Поліпшення роботи печінки
Часник сприяє нормалізації роботи проток жовчного міхура, що дозволяє йому виробляти жовч в потрібному обсязі. Це допомагає печінці працювати без навантаження.
Зміцнення серцево-судинної системи
У часнику присутні статини, які зменшують вміст холестерину в крові.
Боротьба з онкологією
Часник можна вживати й в якості профілактики онкологічних захворювань. Квертицин і алліцин в його складі виконують роль природних антиоксидантів, а ферулова кислота запобігає розвитку пухлин і захищає організм від токсичних речовин.
Усунення захворювань нервової системи
У часнику присутній селен, цинк і германій, які вважаються натуральними засобами, здатними допомогти при депресії.
Протипоказання щодо вживання часнику
Попри безліч позитивних властивостей, в деяких випадках часник не рекомендується вживати в їжу, оскільки можна серйозно нашкодити собі.
В першу чергу про часник потрібно забути всім пацієнтам із захворюванням печінки. Річ у тім, що при переробці цього продукту відбувається виділення окремих речовин, з якими хвора печінка не може впоратися легко і швидко, як здорова. Таким чином, вона піддається серйозному навантаженню, що збільшує ризик загострення хвороби.
Крім того часник не варто їсти всім тим, у кого виявлені:
– захворювання нирок;
– гастрит і виразка шлунка;
– жовчнокам'яна хвороба;
– панкреатит;
– геморой.
Залиште відповідь