Гранатовий сік: як пити найкорисніший напій сезону

Сезон гранатів потрапляє на безвітамінну зиму якраз до речі. Адже ця ягода – джерело корисних властивостей. Сьогодні розповімо про користь гранатового соку.

Ми не були здивовані дізнавшись, що гранатовий сік в стародавні часи називали "вітамінним королем" і "елексиром здоров'я", адже він дійсно містить величезну кількість корисних мінералів і вітамінів. Сік цієї ягоди обов'язково повинен бути присутнім у вашому раціоні, особливо взимку, інформує Ukr.Media.

Гранатовий сік: користь

  • Уповільнює процес старіння: в складі соку міститься 15 амінокислот, які потрібні для будівництва білкових сполук у нашому організмі. Шість з них – незамінні, тобто не синтезуються організмом самостійно. Інші захищають клітини від радикалів і мутацій, уповільнюють процеси старіння клітин, а, відповідно, і організму.
  • Нормалізує обмін речовин: гранатовий сік містить багато танінів – дубильних речовин. Вони допомагають врегулювати роботу кишечника і використовуються для лікування діареї.
  • Допомагає при анемії: регулярне вживання гранатового соку підвищує рівень гемоглобіну. Тому для веганів і вегетаріанців гранатовий сік – незамінний продукт.
  • Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту: пектин, що міститься в гранаті, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і прискорює обмін речовин.
  • Профілактика онкологічних захворювань: вчені визнали, що гранатовий сік є хорошою профілактикою раку.
  • Допомагає при набряках: сік гаранта діє як м'яке сечогінне. Однак, на відміну від інших продуктів-діуретиків, він не вимиває калій з організму, а навпаки, насичує цим корисним елементом.
  • Корисний гіпертонікам: сік граната сприяє безпечному зниження артеріального тиску.

Гранатовий сік: протипоказання

Сік граната, природно, продукт корисний, але не можна забувати про те, що в кісточках цієї ягоди міститься токсична для організму речовина і у великих дозах вона може зашкодити вашому здоров'ю.

Гранатовий сік протипоказаний:

  • тим, хто страждає від виразок, гастриту з підвищеною кислотністю шлунка, виразок дванадцятипалої кишки, панкреатиту як у гострий період, так і при хронічних захворюваннях.
  • тим, хто схильний до запорів через наявність в складі соку танінів.
  • вагітним і дітям у концентрованому стані. Проте лікарі допускають нечасте вживання розведеного соку.

Як пити гранатовий сік

Гранатовий сік вважається низькокалорійним, тому його можна включати до складу дієт. А поєднання його з морквяним або буряковим соком перетворює його в вітамінно-мінеральний коктейль.

Для очищення організму від токсинів і продуктів обміну гранатовий сік слід пити щодня протягом трьох тижнів у розведеному вигляді (1:1).

Дітям можна давати гранатовий сік у віці від 6 місяців в розбавленому вигляді (1:2 або 1:3). Якщо дитина страждає від алергії, то вживання ягідного соку рекомендується відкласти до однорічного віку.

Як зробити гранатовий сік вдома

Якщо ви хочете отримати сік без гіркоти і домішок, відіжміть його вручну. Помийте плоди під прохолодною водою і відріжте верхівку. Гострим ножем зробіть кілька надрізів в шкірці і помістіть ягоду на кілька хвилин в ємність з холодною водою. Після розламайте гранат і відокремте зерна. Складіть зерна в пластиковий пакет із застібкою і добре відбийте його качалкою. Зробіть отвір в пакеті і злийте сік через сито. Концентрований напій готовий до вживання.

Джерело