Фініки їдять зі шкіркою чи без: як правильно підготувати для їжі

Чи треба чистити фініки від шкірки перед вживанням.

Якщо ви любите фініки, то варто дізнатися ще й особливості їхнього вживання, інформує Ukr.Media.

Важливість плодів для нашого організму не можна недооцінювати.

Плоди наділені такими вітамінами, як:

  • Ретинол (вітамін A).
  • Тіамін (B1).
  • Рибофлавін (B2).
  • Вітамін K.
  • Вітамін D і ще багатьма іншими корисними для організму людини речовинами.
  • Фініки сприятливо впливають на роботу кишечника, очищають його. Також плоди позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи, зміцнюють зуби та кістки.

    Людина, яка любить фініки, рано чи пізно задається питанням: а як же правильно їх їсти. Зі шкіркою чи без. Давайте розбиратися!

    Спочатку помити

    Будь-які продукти харчування перед вживанням потрібно ретельно промити теплою проточною або кип'яченою водою.

    Зробити це потрібно для того, щоб очистити зовнішню оболонку від хімікату E220 і діоксиду сірки. Речовинами обробляють продукти для збереження зовнішньої привабливості.

    Не забувайте, що фініки, перш ніж потрапляють на прилавок магазину, проїжджають довгий шлях. Вихлопні гази, пил, шкідливі мікроорганізми — усе це, якщо потрапить у наш організм через продукти, може завдати шкоди травній системі.

    Тому не полінуйтеся й акуратно промийте сухофрукти. І тільки потім їжте.

    Ось кілька порад, які допоможуть мити фініки правильно:

  • Не мити занадто довго, інакше плоди розм'якнуть і втратять смак.
  • Не опускайте плоди в гарячу воду. Вони просто зваряться, їсти плоди буде неможливо.
  • Не мийте відразу плоди у великій кількості. Розділіть плоди на невеликі партії. Так миття буде набагато ефективнішим, і кожен фінік буде очищений від зовнішніх небажаних елементів.
  • Що робити зі шкіркою

    Отже, ви навчилися правильно мити фініки. Якщо не лінуватися і старатися заради власного здоров'я, то після миття і шкірку з фініків знімати не потрібно. У шкірці містяться корисні для людини харчові волокна і багато з перерахованих вище вітамінів. Можна навіть сказати, що шкірка — це найкорисніша частина.

    Але якщо все ж таки помічаєте, що і після ретельного миття шкірка фініків продовжує дивно блищати, дивно виглядати, бути липкою на дотик тощо, то краще зніміть шкірку. Хто знає, якими тільки шкідливими речовинами шкірка оброблялася.

    Шкода і рекомендації

    У харчуванні теж варто знати міру. Плоди у великих кількостях не рекомендується вживати людям, які страждають від:

    • проблем із травленням;
    • цукрового діабету 2 типу;
    • ожиріння;
    • карієсу чи інших запальних процесів у порожнині рота.

    Також якщо ви любитель наїдатися тоннами фініків, то не дивуйтеся, якщо через деякий час у вас почне розколюватися голова. Пам'ятайте, що переїдання завдасть ще й шкоди печінці.

    Від поїдання великої кількості фініків рекомендується утриматися мамам-годувальницям і вагітним жінкам. Однак у межах розумного фініки будуть вкрай корисними завдяки вітамінам і фолієвій кислоті.

    Фініки також допомагають справлятися з похміллям. А якщо бути точнішим, то допоможе фініковий чай. Візьміть 4-6 плодів без кісточок, розімніть їх, залийте окропом на 10-20 хвилин. Потім випийте — організму одразу стане легше, очі відкриються, погляд проясниться.

    Фініки — це смачний і корисний продукт. Але тільки якщо вживати вдумливо і в міру. Шкірку все-таки можна не знімати, а їсти зі шкіркою.

    Головне не забувати мити фініки, очищаючи продукт від небажаних мікроелементів. За бажання сходіть до дієтолога. Лікар допоможе скласти індивідуальну здорову дієту і раціон.

    Джерело