Чому печінка страждає від надлишку жиру і як їй допомогти

Звички які мають прийти на зміну переїдання.

Печінка відіграє ключову роль у метаболізмі будь-якого типу джерел енергії, чи то білки, жири чи вуглеводи. Зі всім, що ми їмо, їй доводиться розбиратися, інформує Ukr.Media.

Якщо людина постійно переїдає і набирає вагу, печінка отримує дуже чутливі удари — запальні сигнали, що виходять як від накопиченого жиру, так і від травного тракту, де рано чи пізно починається бактеріальний дисбаланс і зміцнюють свої позиції неблагополучні елементи — LPS (ліпополісахариди) і кандида. Перші харчуються токсичним жирком із пересмаженої олією/напівфабрикатами/трансжирами, другі дуже люблять цукор.

Знаєте, яка метаболічна проблема у наш час є визначальною?

Світ зовсім втратив кордони та цілодобово їсть та п'є незрозуміло що.

Біла жирова тканина не може накопичувати жир так швидко, як ми тепер постачаємо в організм зайві поживні речовини.

Тілу мимоволі доводиться користуватися резервуарами печінки, які дуже невеликі. Жир там затримується, а вийти не встигає, вже йде нова партія.

Метаболізм починає чхати і кашляти, як старий мотор. А талія, відповідно, округлюється.

Якщо руки та ноги особливо не збільшуються, а живіт радісно росте, варто збігати на дослідження печінки, злякатися та скоротити калорії (за рахунок смаколиків) втричі. Скоро все стане гаразд.

Застійний жир перевантажує печінку. Звучить просто апокаліптично, але це правда.

А далі під удар потрапляє вразлива жовчна бульбашка. Хоча цю проблему у нас вирішувати навчилися. Видалити хвору печінку неможливо, а жовчний міхур — запросто!

Справ тут на 5 хвилин, — скаже хірург, — я їх стільки відрізав за своє життя!

Але якщо неймовірно тягне накинутися на ласощі, згадайте, будь ласка, що зайвих органів у нас немає — і ніколи не було.

Запальні метаболічні сигнали з часом стають все сильнішими, жир у печінці робить її нефункціональною, і вона вже не помічник нам у жодних процесах.

Один із дзвіночків — не вдається скинути вагу. Головний механізм управління енергією вийшов із ладу. Метаболізм жирів і цукру порушений — вони тепер не дають енергії, а починають накопичуватися в судинах, заважати працювати мозку та наближати невблаганну старість.

Загалом печінка — це не тільки перша лінія захисту від надлишку калорій, а й наш останній оплот.

Якщо він звалиться, за збереження організму відповідати не буде кому.

Що ще заважає печінці працювати?

Наприклад, надлишок гормону лептину, який виробляється білою жировою тканиною, знижує рівень його компаньйону адипонектину, а це умова для резистентності печінки до інсуліну. Коротко кажучи, погано це для неї.

Цукор у крові починає підвищуватися і одночасно перетворюватися на жир у печінці.

Нездатність печінки правильно переробляти вуглеводи — це умова швидкого набору ваги.

А швидке збільшення ваги — це привід перевірити печінку.

Якщо ви з цим зіткнулися, ніяке солодке, включаючи купу фруктів, чудовий мед, більше не для вас.

Обходьтеся стевією та невеликою кількістю ягід, ціліше будете.

Ожиріла печінка — це 5-кратне підвищення ризику розвитку діабету 2 типу.

Подумайте про це.

На що варто звертати увагу?

Коливання рівня цукру в крові/стабільно підвищена глюкоза + надмірна вага, можуть виявитися провісниками або ознаками появи зайвого жиру в печінці.

  • Якщо ви набираєте вагу навіть від нормальних складних вуглеводів — це свідчить, що печінка не справляється.

  • Якщо ви можете їх вживати і не набираєте зайві кілограми, аналізи в нормі — з вашою печінкою все гаразд.

У першому сценарії є сенс повернути метаболізм у колишнє русло, мінімізувавши вуглеводи. Коли він налагодиться, повернете. Але тільки, будь ласка, не у вигляді цукерок, борошна та цукру.

Що ж із жиром? Коли клітини печінки забиті жиром, вона не може розщеплювати жир, щоб використовувати його як паливо.

У нормальній ситуації печінка постійно розщеплює та відновлює жирові клітини, але якщо її здоров'я страждає, процес починає кульгати і більше схиляється до накопичення, ніж до розщеплення.

Ви це зазвичай бачите у підвищенні рівня тригліцеридів в крові.

Проблема з тригліцеридами полягає в тому, що вони можуть відключити функцію спеціального гена в печінці, який контролює накопичення жиру. І ось це полагодити вже буде важко.

Як знизити тригліцериди або запобігти їх підвищенню?

Дуже просто — вистачить перекушувати між їдою і робити вечерю нескінченною, до самої ночі! Поїли о 18-20.00, і все — рот на замок.

Плюс ще одне золоте правило — ніколи не перевантажуйтеся їжею.

Як тільки почне падати рівень тригліцеридів, у печінки з'являться умови для того, щоб почати позбуватися жиру, що забив її.

Якщо на правильному харчуванні рівень тригліцеридів не падає, а стоїть на місці або зростає — ви недостатньо скоротили калорії та очистили раціон, прогресу немає.

Нам потрібне таке середовище, в якому печінка зітхне вільно і почне позбавлятися зайвого.

Чим ще можна допомогти печінці?

  • Залишатися активними. М'язи та аеробні процеси ненажерливо споживають як жир, так і цукор, а перед печінкою малорухливої людини постає величезна проблема — що робити з надлишками?

  • Не переїдати в жодному разі. Коли все вже зашкалює, печінка включає резервний механізм "останньої надії" — скидає непотрібні калорії в шлунково-кишковому тракті, а це справжнє отруєння надлишком їжі, неймовірно неефективний і шкідливий для організму процес.

Зазвичай, до цього печінку можна довести звичкою з'їдати цілий торт в одну особу/три шампури шашлику/пів кіло картопляного пюре як частину нормального обіду.

Загалом країв не бачити зовсім і поглинати їжу або бездумно, або емоційно, або до механічного розтягування шлунка висококалорійною їжею.

Щоб захистити себе і вивести ці кілограми їжі в кишківник, організм починає синтезувати додаткові холестерин та жовч — як механізм для експорту жиру.

Ви тільки подумайте — тіло не знає, що робити з їжею, і йому буквально доводиться самостійно отруюватися!

Це наслідок якогось розладу харчової поведінки — коли людина відчуває, що щось не так, але їсть, їсть, їсть…

Побічні ефекти — розлад шлунка та печія.

Причина — занадто велика кількість жовчі, що сильно подразнює слизову оболонку тонкої кишки і закидається в шлунок. Одна з основ розвитку кислотного рефлюксу. Люди ковтають антациди замість того, щоб нарешті переглянути своє харчування.

Не треба душити кислоту, вона сама прийде в норму, коли заспокоїться жовч — треба душити внутрішнього переїдальця. Припинити потурання.

  • Їсти білок. Особливо на сніданок. Щоб відновити здоровий метаболізм, печінці потрібно регулярне надходження білка, а не жахливих простих вуглеводів. Особливо якщо вже збільшилася талія.

Можна навіть спробувати запустити метаболізм із ранку порцією протеїну.

  • Вирощувати дружню мікрофлору. Не годувати будь-яких обірванців промисловими хімікаліями та цукром, а харчуватися цільною їжею — у тому числі пробіотичними продуктами. Дисбаланс травлення — ще один колосальний метаболічний стресор, який виводить печінку з ладу. Хороші бактерії захищають ШКТ від подразнення жовчю, між іншим.

  • Працювати зі стресом. Високий рівень стресу — це вивільнення кортизолу, а зайвий кортизол — це запальний. Всі запалення — це також головний біль печінки.

При виході з берегів кортизол стає серйозним ворогом печінки, відключаючи її здатність ефективно розщеплювати жир.

Ось чому хронічний стрес, у тому числі, призводить до інсулінорезистентності, зайвої ваги, діабету та критичним проблемам з судинами.

  • Додавати до раціону нормальну кількість клітковини.

Клітковина займається тим, що поглинає всякі відходи на кшталт зайвих жирів, холестерину, токсинів, і виводить їх назовні. Плюс вона не дозволяє переїдати, займаючи місце в шлунку.

Отже, ще раз, що треба зробити точно

З'ясувати, що з печінкою.

Якщо все не слава Богу (великий живіт, високі тригліцериди, жир у печінці):

Мінімізувати вуглеводи. Тільки складні залишити — і ті, кілька разів на день.

Порції скоротити щонайменше вдвічі. Жодних наворотів, проста їжа. Максимально проста, мало компонентів у стравах.

Ввести тренування та не боятися додати вправ саме на прес. Також прекрасні всі аеробні вправи та розтяжка. Мета — почати худнути та змінювати композицію тіла.

Силові тренування сприяють виробленню гормону росту, який допомагає печінці позбавлятися жиру — ось чому зал рано чи пізно налагоджує метаболізм.

Снідати більш білковою їжею. Та й про жирок не забувати. Це і гарантія від переїдання на весь день, і багатофункціональна допомога печінки.

Припинити перекушувати, особливо бездумно! Харчування 3-4 рази на день і вистачить.

Рання вечеря. Якщо не вдається поїсти рано, тоді хоча б за три години до сну — і нехай він буде мінімально калорійним та практично безвуглеводним.

Шкідливі поради для здоров'я печінки

Детоксикація печінки. Припиніть переїдати або їсти незрозуміло що, і не доведеться робити відерні кавові клізми з оливковою олією. Печінка чудово сама себе детоксикує.

Просто якось нелогічно звучить — рік ми з неї знущаємося, доводимо до ожиріння, а наприкінці року ми маємо не менш звірячі очисні процедури. І про яке взаєморозуміння з організмом може йтися? Він боятиметься і ненавидітиме такого господаря, з усіма витікаючими.

Голодування. Якщо воно триває більше доби, це важке випробування для печінки. Особливо для ослабленої та ожирілої. Дивіться, спочатку вона накопичувала застійний жир і токсини, і вуаля — раптом їжа йти перестала, все почало вивільнятися з засіків і пішло куди? Правильно, у кров. Бо метаболізм у печінки і так слабкий і поганий, якщо вона хворіє. Відновлюватися потім навіть на розумному харчуванні організм буде дуже довго. Збої у роботі кишківника просто гарантовані.

Туди ж усілякі прогрівання жовчного та фірмові жовчогінні заходи від бабусі. Пиття олії, ядерних соків, виведення каміння власноруч… Люди взагалі не розуміють, куди вони лізуть. Хочеться бути богом? Ну, якийсь час — так, до лікарняного ліжка. Цілих кілька годин слави та безмежного щастя.

Щоб печінка працювала краще, активне жироспалювання має стати довгостроковою тенденцією і ніяк інакше.

Не робіть так, щоб печінка з чимось фізично не могла впоратися, щоб десь накопичувалося і забивало ваш організм. І все!

Варто прийняти той факт, що практично всі проблеми вирішує помірна порція пристойної їжі.

Джерело