7 видів корисної зелені! – вирощуйте ліки на грядках та підвіконні

І не потрібні ніякі пігулки!

Ось практично і настав літній період. А це означає, що ми нарешті зможемо потішити себе свіжими салатами, які я просто не уявляю без зелені. Петрушка, кріп, кінза, селера, зелена цибуля, крес-салат, базилік та інші ароматні трави вітамінізують наші ослаблені після довгої зими організми. А ще зелень надає незабутній смак багатьом стравам, передає Ukr.Media.

Користь зелені

Петрушка: джерело вітамінів

У такій звичній нам зелені, як петрушка, вміст вітаміну С в 4 рази перевищує його кількість в лимоні! Є в петрушці бета-каротин, вітаміни А, Е, групи В; мінерали: селен, фтор, залізо, цинк, калій, фосфор, магній, кальцій; терпени, глікозиди, флавоноїди та інулін — дивовижний натуральний полісахарид, що захищає нас від безлічі захворювань та знижує ризик розвитку раку.

Вживання петрушки допомагає знизити тиск і рівень цукру в крові, знімає набряки, зміцнює зір, покращує потенцію, омолоджує шкіру.

Однак у петрушки, як і в багатьох корисних продуктів, є протипоказання: не рекомендується часто вживати її при сечокам'яній хворобі та вагітності — якщо петрушки в раціоні багато, це може стати причиною викидня.

Кріп: користь широкого спектру

Кріп містить ті ж вітаміни та мінерали, що і петрушка, але в ньому є ще й вітамін Р, необхідний судинам та капілярам. Він робить їх стінки міцними і знижує проникність.

Вживання кропу може позбавити від безлічі захворювань. Кріп покращує процеси травлення, виводить з організму шлаки і жовч, зміцнює серцевий м'яз і знімає головний біль. Крім цього, в поєднанні з іншими продуктами кріп сприяє кращому засвоєнню поживних речовин.

В зелені кропу міститься безліч вітамінів, селен, магній, калій, фосфор та інші корисні речовини.

Кінза: китайський еліксир здоров'я

Ще в Стародавньому Китаї до кинзі ставилися з особливою пошаною. Ця зелень покращує склад крові, роботу серцевого м'яза і зміцнює стінки судин. У цій ароматній рослині містяться вітаміни різних груп, амінокислоти та мінерали.

Щоденне вживання невеликої кількості кінзи здатне налагодити роботу травного тракту, відновити нервову систему, а також очистити організм від шлаків та холестерину. Крім того, кінза здатна поліпшити пам'ять.

Селера: зелень для схуднення

Виявляється, селера — це прекрасний помічник всім тим, хто мріє схуднути. В черешках селери так мало калорій, що його вважають продуктом з негативною калорійністю: для того, щоб переварити свіжу селеру, організм витрачає набагато більше енергії, ніж отримує з неї.

У народній медицині цю рослину застосовують як протизапальний, ранозагоювальний, заспокійливий засіб, але в той же час селера вважається потужним сексуальним стимулятором. Селера та її сік допомагають справлятися з депресією, так як в них багато магнію. Відомо, що депресивні стани часто пояснюються нестачею цього елементу.

На жаль, у цієї корисної зеленої рослини багато протипоказань. Її не можна їсти вагітним (можливий викидень) та годуючим (це погано впливає на лактацію). При епілепсії селера може спровокувати напад, при каменях у нирках селера небезпечна — камені можуть почати рухатися.

Шпинат: зелень, яка дає сили

Чи ти пам'ятаєш мультфільм про моряка Папая, який ставав у багато разів сильніше завдяки тому, що їв шпинат? Звичайно, не варто очікувати від цієї рослини подібного ефекту, проте корисний шпинат має широкий спектр впливу на організм.

Шпинат здатний надати людині сил завдяки тому, що зміцнює імунітет. Додаючи свіжий шпинат в салати, супи та інші страви, а також вживаючи відвар з нього, можна позбутися від головного болю, зняти втому, перенапруження, відновити роботу кишечника, зміцнити кісткову тканину та нормалізувати рівень цукру в крові. Крім цього шпинат виводить з організму шлаки, що сприяє очищенню шкіри обличчя та тіла.

Зелена цибуля: підвищує імунітет

Зелений лук складається в основному з води — до 90 %. Решта 10 % припадають на різноманітні харчові волокна, мінерали (нікель, калій, залізо, магній, кальцій, марганець, фосфор), вітаміни А, С, фолієва кислота і помірна кількість вітамінів групи В (В1, В2, В3 і В6).

Корисна властивість зеленої цибулі полягає в тому, що вона містить дуже невелику кількість калорій і тому є відмінним дієтичним харчуванням.

З незапам'ятних часів людям відомо, наскільки важлива зелена цибуля, а корисні властивості цієї рослини використовуються протягом багатьох століть. І, навіть якщо тобі не по душі різкуватий смак зеленої цибулі, її варто включити в свій раціон хоча б в помірних дозах — організм точно скаже тобі спасибі.

Базилік: ароматний доктор

Стародавній лікар Авіценна наділив базилік чи не містичними властивостями. Він вважав, що базилік сам знає, як впливати на організм людини. Втомленій людині ця рослина надає сил, а перенапружену розслаблює.

При запорах він діє як проносне, а у протилежних ситуаціях закріплює стілець. Як би там не було, базилік, корисні властивості якого відомі людям не одне тисячоліття, поєднує в собі масу живильних елементів.

У базиліці міститься камфора, вітаміни групи С, К і Е, ефірні маса та каротин. Поєднання цих речовин робить рослину незамінним помічником при простудних захворюваннях, перевтомі, анемії та авітамінозі. Крім того, в давнину вважалося, що базилік здатний запобігти старінню і надати шкірі здоровий рум'янець.

Крес-салат: джерело життєвої сили

Не секрет, що це маленька рослина приховує у собі величезну життєву силу. Користь крес-салату полягає в утриманні таких життєво важливих мінералів, як калій, кальцій, залізо, мідь, магній, все це поряд з вітамінами K, E, C, B, D і A.

Європейські вчені заявляють, що вживання в їжу цього салату здатне запобігти пошкодженню клітин крові і, як наслідок, вберегтися від раку крові.

Для старіючої шкіри користь крес-салату проявляється в щоденному протиранні обличчя кубиками льоду, приготованими з мінеральної води і соку цієї чудової рослини.

Джерело